XEBEC

Xebec har utvecklat specifika borstar och verktyg för gradning. Dessa produkter används framförallt i styrda maskiner eller robotceller men finns också för manuellt arbete. Det unika med Xebecs borstmaterial är att varje strå i borsten består av en stor mängd aluminiumfibrer som tillsammans blir ett unikt strå i en komplett borste. Eftersom alla fibrer är identiskt uppbyggda blir slitaget jämnt och borsten kan därför med fördel sättas in i automation.

Fördelarna med Xebec borsten är att den både gradar och finslipar ner till 0,1 Ra beroende vilken yta samt material man utgår ifrån och det blir inga sekundärgrader. Med Xebec borsten tar det inte lång tid att grada en detalj jämfört med andra gradmetoder.

Xebec borstarna är tillverkade i olika kulörer och det som skiljer dessa åt är hårdheten. Generellt så används A11 röd för gradning av aluminium, A21 vit för gradning av stål samt A32 blå för gradning av rostfritt stål, gjutjärn och högtempererade material.

Xebec borsten finns i dimensioner från 6 mm upp till 200 mm.

Stavborste

Stavborsten som också innehåller Xebecs unika borstmaterial är lämplig för gradning av korsande hål samt invändig polering i kanaler.

A12 röd för aluminium och mjukare material och här finns stavborstar för hål 3,5-20 mm.

A33 blå för stål och hårdare material och här finns stavborstar för hål 5-20 mm.

Backburr

Xebec Back Burr gradningsverktyg är ett skärande verktyg där Xebec erbjuder en egenutvecklad skärbana. Lämpar sig både för invändig och utvändig gradning. Fördelarna är snabb matningshastighet, alltid samma resultat pga gradbanan, lång livslängd på verktyget eftersom gradpunkten ändras på verktyget samt låg värmeutveckling.

Finns i diameter från 0,8 mm upp till 9,8 mm

Slipstift

Lämpligt att användas för manuellt arbete men kan även användas i styrd maskin eller robot. Fördelen med dessa slipstift är att de har fjädrande skaft så det blir en jämn och mjuk gång när man gradar. Här finns både runda och cylindriska stift med olika kornstorlekar samt runda med extra långt skaft. Stiften  är markerade med olika kulörer som anger slipkornens storlek.

Finns i diameter från 3 mm upp till 10 mm.